2706 inwoners
3 bezoekers online
   
 
december 2018


14

Oosteeklo Vandaag: Kunst & Cultuur

Jeugdkoor Koreander droomt al 15 jaar.

Jeugdkoor Koreander droomt al 15 jaar.

"Vorig weekend was het precies vijftien jaar geleden dat Jeugdkoor Koreander voor het eerst in onze parochiekerk stond te zingen. Greta en Antoinette Criel en Lutgarde De Wever stonden in de zomer van 1991 aan de wieg van het jeugdkoor. “In augustus van dat jaar oefenden we enkele liedjes in”, blikt koorleidster Greta Criel terug. “In het eerste weekend van september zongen we voor het eerst de aangeleerde liedjes tijdens de eucharistieviering. We kregen meteen de volle medewerking van de toenmalige pastoor Johan Laureyns.”

Nathalie Van Quekelberghe, Marieke De Munter en Mieke Van Hoecke, pioniers van het eerste uur, zijn nog steeds actief in het jeugdkoor. Sylvie De Puydt was de eerste toetsenist.
Greta: “In de beginjaren moesten we ons behelpen met een piepklein orgeltje met pedalen. Karen Van Vooren, Greet De Smet, Brenda Bauwens en Nele De Meyer begeleidden ons op dwarsfluit en gitaar. Nadien werd Bart Soethaert de vaste toetsenist en begeleidden Iris Claeys en Sofie Gaelens en Anneleen Soethaert op dwarsfluit.” Na enkele jaren nam Mieke Van Hoecke de begeleiding op het orgel over.

Succesverhaal. De ‘Koreanders’, wat staat voor ‘koor re (muzieknoot) anders’, bouwden snel een uitgebreid repertoire op. Na één jaar verzorgden ze voor familie en vrienden al een eerste avondvullend programma. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan voerden zij in de parochiezaal twee dagen na elkaar een show op met muziek van Walt Disney en The Sound of Music.
Het jeugdkoor telt nu tussen de dertig en vijfendertig leden. Bij het tienjarig bestaan haalden ze een piek van bijna zestig leden. Zo’n grote groep leiden was geen sinecure. Greta: “In een koor zingen is als tiener niet ‘cool’, op school word je daar vaak om uitgelachen. Daardoor haakt een deel van de groep rond vijftienjarige leeftijd af. Als ze door die periode komen, en voor zichzelf opkomen, dan kan je ze nog lang als Koreander houden. Maar dat is altijd afwachten.”

Vroeger zong het jeugdkoor de avondmis op zaterdag. Doordat die viering is weggevallen, zingen zij, afgewisseld door het H. Kruiskoor, op zondagochtend. “Wij zingen graag, we willen ons blijven inzetten voor deze toffe groep. Op zondagmorgen om half negen in de kerk zijn is, voor wie op zaterdagavond uitgaat of gaat werken, soms wel lastig. Maar in onze vriendengroep vinden we dat wie kan uitgaan, ook moet kunnen opstaan”, vult koorlid Sofie Van Hoecke aan.

Het jeugdkoor verzorgt, naast de gewone zondagsmis, ieder jaar ook een aantal huwelijks-vieringen.
Greta: “We gingen ook regelmatig optreden in rusthuizen en voor verenigingen. Zo kwam ook de samenwerking tot stand met Johan Schatteman, met wie we een paar nummers op cd opnamen. Daarna trokken we ook vijf jaar mee op toer met Schatteman en Couvreur tijdens hun kerstconcerten. Het was een mooie tijd, maar voor de koorleden was het wegens examentijd een drukke periode.”

Dromen. Koorleidster Greta Criel droomt er al een tijd van om met het koor een full-CD op te nemen. Greta: “Die droom zal dit jaar in vervulling gaan. ‘Droom’ is de titel van de cd, maar tevens ook van het nummer dat Wim Claeys en Wilmert De Bosscher speciaal voor ons schreven.

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan staat het koor op 7 en 14 oktober op de planken van Cultuurcentrum Evergem (de nieuwe naam van CC De Stroming) te Sleidinge. Gery De Munter schreef de bindteksten en doet de regie van de twee maal 1 uur durende showavond met zang en dans. De voorstelling begint om 19.30 u. Deuren open om 19.00 u. Info en tickets (€10,00) bij Greta Criel, Vlasgaardstraat 15 (09 344 68 53), Dipritex en slagerij Bart&Els.

"

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2006-09-00

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -