2741 inwoners
3 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Druppel op de hete plaat?

Druppel op de hete plaat?

Danny Cornelis, Carine Van Der Sypt, haar zoon Werner De Waele en Eleni Steyaert, een jonge enthousiastelinge, gingen in september naar Burkina Faso. Om hun Plankinderen, Afi en Casimir, te bezoeken. In 2006 gingen Danny en Carine een eerste maal op bezoek in Burkina Faso. De naam ‘Burkina Faso’ betekent trouwens ‘integer volk’ en die naam zijn ze waardig. Ze stuurden ons het volgende relaas.

Carine: “De reis in 2006 was vooral een exotische reis met een groot Sinterklaasgevoel. Als enige blanken in de zwarte gemeenschap van de kinderen, beladen met cadeaus. Die zijn eigenlijk blinkblink (= commerciële ‘brol’ uit de Westerse wereld). We gaan naar de winkel, doen die portemonnee open en kopen. Ook in Afrika deden we dat; we kochten rijst en zeep en vonden onszelf best flink. De dorpsgenoten van Afi en Casimir zetten ons subliem met rode kaken, want ook zij hadden geschenken voor ons: zelf gemaakt met veel liefde en respect. We gingen daar ook tevreden weg, want het geld dat we in de kinderen investeren, brengt toch wel op. Die resultaten hadden we met eigen ogen gezien. We toerden nog wat rond in hun land als exotische wezens: wit en behaard. De reactie van de kinderen op zo’n vel…”

Foto: Familie Cornelis-Van Der Sypt

Waarom dan nog eens teruggaan?

Carine: “Ik wilde mijn 21-jarige zoon een alternatief feest geven en dat is het ook geworden. Het terugzien van de kinderen en hun familie en de dorpsgemeenschap was zo hartelijk en zo intens. Het schrijven van de brieven en het heen-en-weer zenden van foto’s heeft kilometers afstand genegeerd. Het niet vergeten van elkaar, ondanks alles wat die grote wereld ondertussen doet, is zo diep ontroerend. Het gaat hier over een essentie ver weg van alle cynisme. Wij mochten op bezoek komen met vier volwassenen in het drukke oogstseizoen. Verhalen werden uitgewisseld en er werd veel gelachen. Hun tafel was zo rijk mogelijk gedekt en onze valies alweer gevuld met hun zelfgemaakte geschenken. We hebben samen geschoffeld in de maïs, geweven aan hun getouwen, zelf gebakken koekjes gegeten die een rasechte Lotuswerknemer best lekker vond en we hebben gedanst. Maar we hebben elkaar meer te bieden: zij wensen onze stress en ons gouden kalf niet, maar willen met onze hulp een leefbare gemeenschap creëren gestoeld op hun waarden en normen. Dat wij daar ook moeten voor werken om die hulp te bieden, beseffen zij maar al te goed. Ze bieden ons rust met hun vertraagde ritme, een weidsheid in een leeg en verkeersbordenarm landschap, maar vooral een geloof in een solide overlevingskracht met de ambitie tot leven. Casimir en Afi, onze voeten in de aarde.”

 

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2011-11-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -