2741 inwoners
één bezoeker online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Oosteeklo gaat vreemd, vreemd in Oosteeklo

Oosteeklo gaat vreemd, vreemd in Oosteeklo

 

Is het jullie ook al opgevallen hoeveel ‘migranten’ er hier in Oosteeklo wonen en dat er ook een aantal Oosteeklonaren ‘migreren’ naar andere plaatsen? Begrijp ons niet verkeerd als we het over ‘migranten’ hebben. Het gaat hier voor alle duidelijkheid over alle niet-Oosteeklonaren die het fijn vinden om hier bij ons te komen wonen. Wij vonden het een reden om, in ware Paul Jambersstijl, naar hen op zoek te gaan. Wie zijn ze? Waar komen ze vandaan? Waarom vinden ze het hier fijn? En voor de vertrekkers: Waar gaan ze heen? Waarom vertrekken ze hier?

We hebben de voorbije maanden een lange lijst aangelegd van dorpsgenoten die niet uit het Meetjesland, Oost-Vlaanderen, Vlaanderen, België of Europa komen, maar we legden tevens een lijstje aan van Oosteeklonaren die hun geluk buiten België gingen zoeken.

Schellebelle 1919

Voor onze eerste bijdrage gingen we op een mooie zomerdag langs bij Guido Van der Eecken. Guido woont met zijn vrouw Andrea Dewanckel in de Rijkestraat in het oudste huis van Oosteeklo. Hij werd 66 jaar geleden geboren in Schellebelle. Dit dorp aan de Schelde kwam de voorbije maanden op verschillende manieren in de actualiteit. We onthouden vooral de film Schellebelle 1919, geregisseerd door Johan Heldenbergh, en waar een groot deel van de dorpsgemeenschap aan meewerkte.

Foto: Maarten Lippens

Guido werd op 7 juli 1945 geboren in Schellebelle en groeide op in een gezin met vier zussen. Zijn vader werkte in een van de vele schoenfabrieken die Schellebelle rijk was.

Guido: “Er waren in Schellebelle op een bepaald moment zestien schoenfabrieken. De bottines voor het Belgisch leger werden oorspronkelijk in mijn geboortedorp gemaakt. Er werden ook pantoffels en koersschoenen gemaakt. De firma Brantano en het merk Salamander kent trouwens zijn oorsprong in de regio.”

Guido ging eerst in Schellebelle en later in Wetteren naar de lagere school. Als twaalfjarige trok hij op internaat naar het Ascanuscollege in het Vlaams-Brabantse Asse. Hij kwam uit een christelijke familie en was voorbestemd om bij de missionarissen van het Heilig Hart naar school te gaan. Guido studeerde in Gent voor verpleger en kon na zijn studies aan de slag in het UZ Gent, waar hij zijn hele carrière werkte. Hij was er vrij snel hoofdverpleger van de afdeling neurologie en later van de psychiatrische kliniek.

Oosteeklo

In 1974 kochten Guido en Andrea (afkomstig uit Wervik en ook verpleegkundige) het huis van Gust De Windt in de Rijkestraat.

Guido: “Het oudste huis van Oosteeklo was eigenlijk rijp voor de sloop, maar samen met mijn schoonbroer werkten we een jaar lang elk weekend en elke feestdag om het bewoonbaar te maken en vooral de historische elementen, zoals de Vlaamse haard uit 1676 te bewaren. We voelden ons heel snel thuis in Oosteeklo dankzij de goed buren. Toen onze kinderen, Machteld, Roald en Geertrui, hier naar school gingen bouwden we een vriendenkring uit.”

De ‘Van De Wieles’, zoals ze zichzelf heten, vieren nog steeds samen oudejaar.

Engagement

Tijdens zijn studies aan het college van Asse werd Guido lid van de KSA. Hij was bij de oprichters van de KSA-afdeling in Schellebelle en werd reeds op jonge leeftijd bondsleider.

Guido: “In mijn KSA-periode groeide mijn interesse voor de volkskunde, onder andere door een bezoek aan het Openluchtmuseum Bokrijk. Met drie oud-KSA’ers richtten we de heemkring op.”

Guido was ook bij de initiatiefnemers van de toneelvereniging De Constellerende, wat staat voor kunstlerende. Vanuit zijn interesse voor de volkskunde werkte Guido jaren mee aan het Seminarie voor Dialectologie van de Universiteit Gent. Dit resulteerde uiteindelijk in het samenstellen van een heus dialectwoordenboek in ’t Schellebels, wat een groot succes werd. Guido speelt niet mee in de film over zijn geboortedorp, maar hij verleende wel zijn medewerking door materiaal ter beschikking te stellen en door veel opzoekwerk te verrichten. Hij blijft als lid van de heemkring nog steeds verbonden met zijn geboortedorp, maar ook in Oosteeklo is hij erg actief. Hij is bestuurslid van de Heemkundige Kring De Twee Ambachten, een van de drijvende krachten van de Orde van de Smoutpot en binnen het Bewonersplatform behartigt hij vooral de projecten rond verkeer en trage wegen. Tijdens de belevingstocht ‘Uit met Félicienne’ speelt hij de rol van Sint-Antonius. Sinds een paar jaar schrijft hij ook volkskundige en historische bijdrages voor deze dorpskrant.

“Het is hier goed wonen in Oosteeklo en ik zou zeker opnieuw naar hier komen wonen”, besluit Guido.

Guido, we wensen je nog veel mooie jaren in Uesteklue!

 

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2011-11-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -