2741 inwoners
3 bezoekers online
   
 
oktober 2018


1

Oosteeklo Vandaag: vrienden van de po√ęzie

Een stroom vol woorden

Een stroom vol woorden

Donderdag 26 januari was het Gedichtendag in België en Nederland. Het thema van de hoogdag van de poëzie was 'Stroom', in alle mogelijke betekenissen van het woord: 'stroom' als in waterstroom, maar ook als elektriciteit of lucht-, mensen-, verkeers- en informatiestroom.

Aan Z, de bieb en de cultuurdienst van de gemeente Assenede en Terneuzen organiseerden de voorbije maanden allerhande initiatieven om de poëzie dichter bij de mensen te brengen. In Assenede en Terneuzen waren op Gedichtendag alle ingezonden gedichten te zien en te lezen, in onder andere het Lokaal Dienstencentrum te Assenede. Daarnaast kregen alle afnemers van Tafeltje Dekje die dag hun maaltijd geleverd mét gedicht. Ook de bezoekers aan de dorpsrestaurants in Assenede konden die week op een leuke manier kennis maken met de ingezonden gedichten.

's Avonds vond in Gemeenschapscentrum De Bijenkorf te Assenede de slothappening plaats. Uit de honderd zevenentwintig gedichten werd de top 10 voorgelezen bij de -18-jarigen, de selectie door het publiek en de keuze van de vakjury bij de + 18 jarigen. Tussendoor zorgden studenten van het King Kong College uit Terneuzen voor soundscapes en videomontages. De leerlingen van Gemeenteschool De Duizendpoot (Bassevelde) en Het Anker (Boekhoute) werden de grote winnaars bij de jongeren. De publieksprijs ging naar Michel Valere Van Hulle uit Loppem en de prijs van de vakjury ging naar Gui G. Nys uit Tienen.

Naast onze huisdichter Vanessa Dessein, stuurde ook Carine Van der Sypt uit de Rijkestraat een gedicht in.

 

Stuifmeel

Het begon gewoon

als een mooi verhaal.

Insecten gingen met de zoetigheid

van de bloemen aan de haal.

 

Het gele poeder rook naar leven en honing,

naar belofte en noodzakelijke vruchtbaarheid.

Maar toen werd langdurige droogte koning.

Onderduiken in het gortige zand

was de enige werkelijkheid.

 

Dit is niet het einde van een droom

want goudgele pollen bewaren

hun levenskracht met schroom.

Eens brengen wind en wolken de zegen:

een bloementapijt is de penseeltrek van de regen.

 

Op het einde van de avond kreeg iedereen een bootgedicht mee, met maar één doel ...
laat al je zinnen op mijn woorden drijven, 

immer varend, blijven schrijven,

laat al jouw zinnen op mijn woorden drijven,

Immer varend, blijven... (Marleen Pauwels)

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2012-02-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -