2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Oost-ECOmarkt

Oost-ECOmarkt

Op zondag 27 mei organiseert Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo voor de vijfde maal de Oost-ECOmarkt. Op het dorpsplein en in de parochiezaal zal je naast producten uit eerlijke handel met het Zuiden ook talrijke kleurrijke standjes met biologische en ecologische producten vinden. En daarenboven zullen ook vele lokale producenten en landbouwers hun unieke streekproducten aanbieden. Zoals alle vorige edities, wil deze markt ook een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die op zoek is naar duurzaamheid in produceren, consumeren en leven.

Een beetje achtergrond, hierbij

Hoe is het mogelijk dat miljoenen mensen vandaag honger lijden in een wereld die nochtans voldoende voedsel produceert voor iedereen? Ons huidig voedselsysteem leidt tot extremen: overvloed voor de een, armoede en honger voor de ander. Er wordt meer dan ooit op grote schaal geproduceerd en de westerse wereld wordt 'overvoed'. Anderzijds is ons voedselsysteem er niet in geslaagd een oplossing te bieden aan 925 miljoen hongerigen in ontwikkelingslanden. Honger uitroeien, 9 miljard mensen fatsoenlijk voeden én tegelijk de biodiversiteit, natuurlijke hulpbronnen en het klimaat beschermen: het kan! Maar daarvoor is een ecologische revolutie van ons landbouwsysteem noodzakelijk. Voor Oxfam, en honderden andere organisaties over de hele wereld, vindt deze revolutie plaats dankzij het ondersteunen en versterken van kleinschalige duurzame landbouw, in het Zuiden en bij ons. Het is immers hoofdzakelijk de familiale landbouw die de wereld voedt.

Als consument kiezen we vaak voor niet duurzaam geproduceerd voedsel. Bovendien gaat meer dan de helft van het geproduceerde voedsel vandaag tussen het veld en het bord verloren, door een gebrekkige infrastructuur of verliezen in ontwikkelingslanden en door verspilling in rijke landen. Als consumenten kunnen we een deel van de oplossing worden. We kiezen voor fairtradeproducten uit het Zuiden en voor duurzame, lokale en seizoensgebonden groenten en fruit. We gooien minder voedsel weg en eten minder vlees.

LETS-groep

Het streven naar coöperatie, solidariteit en eerlijke omgang wordt ook gepromoot en in de praktijk gebracht door de recentelijk in Groot-Assenede opgerichte LETS-groep. Het was op de vorige editie van de biomarkt dat U voor het eerst kennis kon maken met LETS. Een LETS-groep is een groep mensen, die met elkaar afspraken maken, zodat ze vlot diensten, belevenissen, kennis en goederen kunnen uitwisselen zonder gebruik te maken van geld. Het handige aan dit ruilsysteem is dat je niet meteen iets terug hoeft te doen voor de persoon die net iets voor jou deed. Als je iets doet voor iemand krijg je in ruil een aantal 'letseenheden'. Met deze 'letseenheden' kan je weer iets anders verkrijgen van iemand anders uit de groep. Lijkt jou dat wat ? Ga dan zeker langs op de stand van LETS.

Na de vorige editie van de biomarkt onstond er in Groot-Assenede ook een zogenaamde transitiegroep. Het is een groep van gemotiveerde mensen die een antwoord tracht te bieden op de uitdaging van piekolie en klimaatverandering. Op welke manier ze dit willen doen en hoe jij ook kan meewerken, verneem je op de transitiestand.

Voor het eerst hebben we op onze biomarkt ook een workshop rond ecologisch tuinieren. In een plattelandsgemeente als de onze, hebben velen onder ons een moestuintje. Wat is er immers beter dan vers geoogste groenten of fruit. Maar wist je dat ook jij, zonder veel moeite, kunt overschakelen op biologisch tuinieren? Geïnteresseerd? Wel, je kan met al je vragen en twijfels terecht op een voordracht van een uurtje door VELT.

We nodigen je van harte uit om kennis te maken met (h)eerlijke producten op de markt van zondag 27 mei. We starten om 10.00 uur en sluiten de markt om 17.00 uur. Op de markt vind je een grote diversiteit aan verkoopstanden met biologische of lokale voedingsproducten, ecokledij, wasnoten, en nog veel meer. Er is muzikale omlijsting en er zijn verschillende infostanden, infosessies en workshops in de parochiezaal. En natuurlijk kan U na het winkelen genieten van een (h)eerlijk drankje en hapje op het terras van de Wereldwinkel.

De markt is een organisatie van Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo in samenwerking Gros, Assenede fairtrade gemeente, feestcommisie Oosteeklo,VZW parochiale werken, MMM...eetjesland en Gemeentelijke diensten.

Over Oxfam-Wereldwinkels

Oxfam-Wereldwinkels vzw is een democratische vrijwilligersbeweging die opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Via de verkoop van fairtradeproducten in de meer dan 200 wereldwinkels sensibiliseert de organisatie over onrechtvaardige wereldhandel en biedt ze consumenten een concreet alternatief. Daarnaast lobbyt Oxfam-Wereldwinkels bij overheden en bedrijven om iets aan die onrechtvaardigheid te doen. Oxfam-Wereldwinkel Oosteeklo bestaat sinds 1983. De winkel is open op dinsdag, zaterdag en zondag telkens van 9.30 u. tot 12.00 u. Info: www.wereldwinkel-oosteeklo.be.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2012-05-06

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -