2741 inwoners
6 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Varken naar het buitenland

Varken naar het buitenland

In de reeks 'Oosteeklo gaat vreemd, vreemd in Oosteeklo' hebben we het in deze editie over Jan Van Laere (49) en Cristina Golea (32) uit de Stroomstraat.

Jan, geboren en getogen in Oosteeklo is reeds twintig jaar verliefd op Roemenië. Elf jaar geleden leerde hij Cristina daar kennen en ze woonden tien jaar in de Stroomstraat. Op 22 juni verhuisden ze naar Roemenië om er een 'bed and breakfast' (B&B) uit te baten in het dorpje Alamor, dichtbij de stad Sibiu.

Foto: Maarten Lippens

Liefde gevonden

Jan trok in 1992 voor de eerste maal naar Roemenië.

Jan: "Ik ging mee met een hulpkonvooi vanuit Assenede onder leiding van Alex Van Wijnsberghe. Ik werd verliefd op het land en ging er twintig jaar lang op reis. Ik heb alle regio's bezocht. Het is een mooi land met prachtige natuur en gastvrije mensen."

Jan trok steeds met de auto naar Roemenië.

Jan: "Het is een veilig land en ik kreeg er nooit problemen. De taal, het Roemeens, is net zoals Frans, Italiaans, Spaans..., een Romaanse taal en vrij makkelijk over te nemen."

Jan leerde er elf jaar geleden Cristina kennen.

Jan: "In het begin correspondeerden we met elkaar, maar later trok ik geregeld naar Roemenië om bij Cristina te zijn."

Cristina kwam tien jaar geleden in Oosteeklo wonen. Met haar diploma politieke wetenschappen kon ze in België echter niets aanvangen, dus zocht ze hier ander werk.

B&B

Drie jaar geleden kochten Jan en Cristina een oude boerderij in een herdersdorp met 3 000 inwoners en 15 000 schapen!

Jan: "In de zomer vind je de schapen in de heuvels rond het dorp. In de winter komen ze naar het dal. De dorpjes liggen op zowat acht kilometer uit elkaar in een heuvelachtig gebied, met toppen tot 600 meter hoog, vergelijkbaar met de hoogste toppen in België. Roemenië is er de laatste jaren goed op vooruit gegaan; het land is lid van de Europese Unie en in 2015 wordt de euro er gebruikt. Het land is acht keer groter dan België en telt 20 miljoen inwoners."

Foto: Jan Van Laere

Als alles goed gaat, kunnen Jan en Cristina vanaf volgende zomer de eerste gasten ontvangen. Jan werkte ruim dertien jaar bij papierfabriek Stora Enso en even lang bij koekjesfabriek Lotus Bakeries. Hij is bij de iets minder jonge Oosteeklonaren vooral bekend als de presentator van Belgian Pop Voorop. Hij haalde bij onze lokale Radio Aktief in twintig jaar de beste groepen uit België naar de studio in de Stroomstraat.

Jan: "Ik heb de Roemeense tegenhanger van Studio Brussel ondertussen al gevonden. Ook de classic rock en de folkmuziek zijn heel populair."

Varkens

In Roemenië eet men vooral varkensvlees en uiteraard ook lamsvlees.

Jan: "Met Kerstmis wordt er een varken geslacht. Er wordt ook wijn en jenever gemaakt en in de dorpjes en de steden zijn er ook heel wat herbergen en terrasjes."

Het ziet er dus naar uit dat Jan er zich snel zal thuis voelen. Voor Cristina is het na tien jaar in België opnieuw thuiskomen in een land met een landklimaat, koud in de winter en droog en warm in de zomer. We wensen hen in elk geval veel geluk, in het Roemeens: Noroc!

 

 

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2012-07-06

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -