2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Terugblik op de kermisweek

Terugblik op de kermisweek

Vrijdag

De openingsavond van Uesteklue kirmesse (Oosteeklo kermis) was al meteen een voltreffer.

Aan Taverne Den Eikel vond de wedstrijd kallestekken plaats, de nu reeds traditionele opener van de kermis met de 'Memorial Gerard Heyman'. Deze jaarlijkse kallestekking georganiseerd door de fietsclub 'De Eikeldri(j)vers', met de steun van een aanzienlijk aantal sponsors, was dit jaar al aan haar 3de editie toe. Er waren 71 inschrijvingen, wat een record is tot dusver. Waarschijnlijk zat het mooie weer er voor iets tussen, maar ook het opnieuw onder de aandacht brengen van deze mooie volkssport, met een goede organisatie, lokt uiteraard steeds meer 'kallestekkers' uit eigen dorp, maar ook uit het omliggende.

In twee categorieën (mannen en vrouwen/kinderen) waren respectievelijk 48 en 16/7 deelnemers ingeschreven. Er werd met enthousiasme gestreden, plezier gemaakt en menig drankje genuttigd. De eerste plaatsen in beide categorieën waren duidelijk, maar voor de dichtste ereplaatsen moesten 'afkampingen' vaak uitsluitsel brengen. Volgend jaar bij 'leven en welzijn' komt er een vierde 'Memorial Gerard Heyman' op kermisvrijdag.

Kallestekkken mannen

Nr

NAAM

SCORE

1

Heyman David

30

2

Scheir Marnix

28

3

Lybaert Roger

27

4

Heyman Dylan

24

5

Dossche Eric

20

6

De Smet Bart

20

7

De Beuf Eugeen

16

8

Catelijn Eric

14

9

De Jaeger Roland

11

10

Van de Veire Etienne

11

11

Van de Veire Niki

11

12

De Wever Raoul

10

13

Vercruysse Franky

10

14

Kocks Felix

10

15

Van Wijnsberghe Willy

10

16

Heyndrickx Luc

10

Kallestekkken vrouwen

Nr

NAAM

SCORE

1

De Sutter Anita

21

2

Lybaert Berlinda

20

3

de Wyn Veronique

20

4

Meulewaeter Annette

20

5

Heyman Myriam

20

6

Van Heesvelde Remco

13

7

Van de Veire Jana

10

8

Lybaert Brenda

10

9

Buysse Anja

10

10

Heyndrickx Yelmer

10

11

Dangui Valerie

10

12

de Roo Helena

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Café De Pluim werd er gebiljart. Er waren een dozijn deelnemers. Gillain Van Hecke won de wedstrijd, Nico Boelens werd tweede en Carlo Dhaeze derde.

In Taverne Joie de vivre genoten de gasten van een verfijnde barbecue. Op het terras van Café 't Evenwicht zorgde Filip Zegers voor de rockabillysfeer, nadien warmden de Megatones (Frankrijk) de aanwezigen op voor de Drive in Barn, het tweedaags rockabilly evenement dat tijdens het kermisweekend plaats vond bij de familie Neyt in de Kerrestraat. Maar de mooiste activiteit van de eerste avond vond wel plaats bij Café De Braeme daar kon het ruim opgekomen publiek genieten van de travestieshow van Yorka en Boopsie.

Zaterdag

Het eerste topevenement van het weekend, was de eerste voetbalwedstrijd op het nieuwe Jeugd- en sportdomein Ter Walle, met de all stars van KWB en VK Matroosje in de hoofdrol. Er waren ondanks de verzengende hitte, naar schatting 250 toeschouwers die deze galamatch voor geen geld van de wereld wilden missen. De aftrap werd gegeven door wielerkampioen en voetballiefhebber Roger De Vlaeminck. Onder de deskundige leiding van Danny Rabaeys maakten de spelers er een sportieve wedstrijd van die op 3-3 eindigde, uiteindelijk moest VK Matroosje nipt de duimen leggen bij de penalty's.

Dag 2 van de kermis werd afgesloten met, zoals het een goede kermis past: eten, optredens, dansmuziek en voldoende frisse dranken. De braadfeesten waren opnieuw een voltreffer, want er schoven maar liefst 280 gasten aan.

 

Zondag

Er kwam op zondagvoormiddag veel volk afgezakt naar de volksreceptie, muzikaal opgeluisterd door de Willy's (Willy De Muynck op accordeon en Willy De Smet op drums). De aanwezigen volgden de goede raad op van volksgezondheid om veel te drinken, want in een mum van tijd was alles op. 

In de namiddag trok de tweede bloemen- en oogststoet door de centrumstraten van ons dorp. De organistoren hadden kosten noch moeite gespaard om er een mooi geheel van te maken. De stoet werd geopend ter hoogte van den Broavn met een oud gebruik, het aansnijden van het brood. KVLV, Landelijke Gilde, OKRA, gelegenheidsgroep 'de Voorzitters' en de organiserende Feestcommissie waren de plaatselijke deelnemers. Felicienne, ons bekend varken, paarden, ezels, schapen, een os trotseerden de warmte. De grote massa kijkers bleef door de hitte weg, maar wie er was genoot op de tonen van feestelijke muziek nog lang na op de terrassen, wachtend op verkoeling.

Maandag

Maandag is de laatste jaren een rustige dag. Er was tijd voor gebed, kaarten, teerlingen, bollen, biljarten en een terrasje doen op de tonen van Vlaamse muziek. 

Dinsdag

Vijfenzeventig 55-plussers genoten van de koffietafel en bingo georganiseerd door OKRA en de feestcommissie. Aansluitend was er een gezellige avondmarkt met allerlei soorten kramen met nieuwe en oudere spulletjes. De alweer zomerse avond werd afgesloten met een drukbijgewoond vuurwerk en overvolle terrassen.

Woensdag

Reeds 32 jaar staat de kermis op woensdag in het teken van de kinderen. Er schreven zich maar liefst 160 kinderen uit Oosteeklo en omstreken in voor de spelnamiddag van de Landelijke Gilde. Ze konden zich amuseren bij maar liefst 23 spelletjes. Acht jongeren hadden een eigen spel ontworpen. Tim Van Belleghem, Elise Hyde met Kaat De Wever en Maarten Ingels en co kregen een prijs voor de originaliteit en creativiteit. Alle deelnemers mochten een geschenkje kiezen en nadien was er voor hen ook nog een gratis ritje op een kermisattractie, die nadien naar een ander dorp verhuisde. Ook de kinderen van de foorreizigers, zoals Jens en Quinten De Smet uit Langemark, komen zich ook ieder jaar amuseren tijdens de spelnamiddag. Het is leuk om zien dat de kinderen van toen, nu als jonge moeders met hun eigen kinderen naar de spelnamiddag komen en herinneringen ophalen of een beetje bijpraten. Uiteraard kwamen ook veel Oosteeklose grootouders met hun kleinkinderen afgezakt naar het Jeugd- en sportdomein Ter Walle.

Ondertussen maakten de dames van KVLV in de parochiezaal maar liefst zes emmers beslag om er een massa heerlijke pannenkoeken mee te bakken. 

De echte feestgangers bleven nog uren doorgaan in de cafés tot het vat af was. Geniet van het leven (Joie de vivre) noemen ze dat, maar in 'balans' blijven of het 'evenwicht' behouden.

Donderdag

Traditioneel werd de kermisweek afgesloten met de gaaiberdbolling voor naturaprijzen in Café De Pluim. In de namiddag werd er gedanst in de parochiezaal, petanque gespeeld achter Serviceflats De Aster en met de handboog geschoten naar de staande wip in Oosteeklo-Dorp.

Wie nog wil nagenieten van deze geslaagde kermisweek gaat naar 'fotoalbum' op deze site. Met dank aan Bert Wauters, Kurt Sesselle en Wim Dhaese voor hun uren werk om zoveel mogelijk activiteiten in beeld te brengen. Dank ook aan al wie ons foto's en info bezorgde.

Toekomst

De echte feestvarkens van Oosteeklo kunnen tevreden terugkijken op een goed gevulde kermisweek met heel veel jaarlijks terugkerende gratis activiteiten, dit houdt de kermis nog altijd volks en betaalbaar.

Maar uiteraard zijn nieuwe initiatieven zoals in het verleden ook wel leuk om nog meer volk naar buiten te krijgen. Dit kan echter maar slagen als er meer en nieuwe medewerkers met creatieve vondsten bij de feestcommissie komen die samen met andere verenigingen en horecauitbaters samen activiteiten durven uitwerken. Door samen te werken kan Oosteeklo kermis kwalitatief nog beter worden, dan ze al is.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2012-09-06

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -