2706 inwoners
één bezoeker online
   
 
december 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Laatste keer Haantjeskermis

Laatste keer Haantjeskermis

Laatste keer Haantjeskermis

In het weekend van 12 tot en met 15 oktober organiseren de Haantjesvrienden voor de laatste keer hun wijkkermis. Met deze veertigste editie willen ze in schoonheid eindigen. Guido De Pestel is reeds veertig jaar actief in het bestuur van de Haantjesvrienden. Reden genoeg voor een babbel samen met de rest van het bestuur: Florent Allonsius, Marianne Bruggeman en Petra Maenhaut.

Guido: "We organiseren nog één keer onze wijkkermis en dan stoppen we, niet omwille van financiële redenen maar omdat we geen nieuwe bestuursleden meer vinden."

Haantjeskermis is, met uitzondering van Braemekermis dat dit weekend gevierd wordt, nog de enige echte wijkkermis in Oosteeklo.

Guido: "Wijkkermissen bestaan al honderden jaren, van toen er nog verscheidene cafés waren in elke straat. Wij richtten veertig jaar geleden de Haantjesvrienden op toen Café Edelweiss gesloopt werd. Café Edelweiss, dat uitgebaat werd door de ouders van Monique De Kesel, stond waar nu de Doorsteek en de rotonde ligt."

Georges Everaert, Monique De Kesel, Guido De Pestel, Michel Vercruysse, Adelin Van Damme, Raymond De Pestel, André Van Steenberghe en Angèle Seynaeve waren bij de stichters van de Haantjesvrienden. Georges Everaert was meer dan 25 jaar voorzitter, hij werd opgevolgd door Arsène Maenhaut die het voorbije jaar overleed. De eerste kermissen vonden plaats in de kantine van VK Matroosje en later in een tent. Die tent stond in de beginjaren op de hoek van de huidige Cisterciënzerinnenstraat en de Abdijstraat. Nadien vond Haantjeskermis jarenlang plaats aan het begin van de Abdijstraat. De laatste jaren verhuisden de Haantjesvrienden naar een tent in de Doorsteek en nu feesten ze in de Loods van de veehandel Fordeyn in 't Gooiken.

Storm

Guido: "Gedurende die veertig jaar kenden we hoogtes en laagtes, maar we zijn altijd blijven doorgaan. We staken veel tijd in de organisatie en we hebben altijd medewerkers gevonden."

De editie waarbij door een zware storm de tent op maandag tegen de vlakte ging, zit voor altijd in het geheugen van Guido en Florent gegrift.

Guido en Florent: "Dit was het ergste dat we in die veertig jaar meemaakten, maar dankzij de hulp van velen konden we onze slotdag afwerken in de kantine van VK Matroosje en Café Klimop bij Raf en Annette op 't Groentjen."

Topmomenten

In al die jaren gingen de Haantjesvrienden steeds mee met hun tijd. Ze organiseerden in de beginjaren een wielerwedstrijd eerst voor amateurwielrenners aangesloten bij de Belgische Wielrijdersbond, later werd dat een koers voor wielertoeristen en zelfs een veldrit in de tuin van het kasteel. Een aantal jaren organiseerden ze aansluitend aan het kermisweekend 'zesdaagse koers op rollen'.

Petra denkt ook terug aan de volksspelen op maandag en avond. Het palingpakken, een wedstrijd voor vrouwen, was voor haar een van de topmomenten van volkse leute. Nu is er op maandag onder meer een schieting met bogen uit de kant. Marianne denkt terug aan de truckshows, de vele optredens en de succesvolle fuiven. Er kwamen net zoals tijdens de Vlasgaardfeesten, ook op Haantjeskermis tal van grote Vlaamse artiesten optreden; denken we maar aan: Micha Marah, Rocco Granata, Willy Sommers... maar ook aan Leopold 3 en Natalia. Natalia kwam, kort na het behalen van de tweede plaats in Idool nog zingen voor een handvol mensen, nu doet ze het Antwerps Sportpaleis vollopen.

Feestelijk slot

Op vrijdag 12 oktober om 19.00 u. wordt de kermis geopend met een receptie voor alle Oosteeklonaren, aansluitend is er een bingoavond met een super prijzenpot.

Zaterdag 13 oktober tussen 7.30 u. en 15.00 u. kan je deelnemen aan de achttiende editie van de wandeltocht, georganiseerd door Wandelclub De Kwartels.

's Avonds is er een show met Ivo Pauwels, Diane More en Nonkel Jef.

Zondagmiddag is er een groot eetfestijn waarvoor inschrijven verplicht is, nadien zorgt Jan Chico, zoon van Papa Chico samen met Clown Ambi voor de ambiance.

Op maandag gedenken de Haantjesvrienden tijdens een eucharistieviering alle overledenen van de wijk. Oud-Oosteeklonaar Alix Cloutte gaat voor in de viering aan het altaar van de hand van Florent Allonsius. Dit jaar zal de viering feestelijk opgeluisterd worden door het Gemengd Koor. Al wie wil komen meevieren, bidden en zingen is van harte welkom om 9.00 u. De rest van de voormiddag kan je kaarten, bollen en teerlingen.

Maandagnamiddag is er een grandioze shownamiddag met koffietafel en optredens van een aantal Vlaamse zangers. Vooraf inschrijven is verplicht. Als afsluiter kan je nog eens komen schieten met bogen uit de kant, kaarten, bollen of teerlingen.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2012-10-07

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -