2706 inwoners
één bezoeker online
   
 
december 2018
2018
12
9

Oosteeklo Vandaag: kaantjes uit de Smoutpot

Kazakken met haring
Verkiezingen vroeger... noch democratisch, noch geheim
Over achternamen, familienamen, eigennamen, geslachtsnamen ...(II)
Over hernieuwbare energie en ons molenpatrimonium
Drie zes negen
Over achternamen, familienamen, eigennamen, geslachtsnamen …
Trage wegen
De mei op het dak.
Iets over ‘de zandrug’.
We moeten het eens over bier hebben.
De slacht.
Van een smoutpot gesproken.
Het hoefijzer
De familienaam ‘Van Wynsberge’.
Over Kelten of Galliërs gesproken.
Over rechtspraak en schandpalen.
‘KAANTJES UIT DE SMOUTPOT’

Kazakken met haring

'Kaazakken mee haareenk' is wat je een oud streekgerecht zou kunnen noemen, vooral bekend bij ons in het noorden van het Meetjesland.

Kazakken zijn blijkbaar kleine patatjes, nu zouden we krielaardappelen zeggen. Voor zover bekend zijn er geen aardappelen die 'kazakken' of 'kozakken', of iets van die aard, noemen. Toch wordt dit woord ook in andere streken dan in het Meetjesland gebruikt om krielpatatjes aan te duiden. Toevallig zijn we ook op het spoor gekomen van de oorsprong van dit streekgerecht. Het is een verhaal dat ergens rond 1814 begint.

Napoleon, verbannen naar Elba, wist daar te ontsnappen en rukte met zijn bevriende officieren en hun legers op vanuit het zuiden van Frankrijk richting noorden. Dit tot grote schrik en verbazing van gans Europa en vooral van de Franse koning Lodewijk de 18de of te wel Louis XVIII (dix-huit). Louis sloeg op de vlucht en kwam al snel in Gent terecht; België was in Franse handen en maakte als dusdanig deel uit van het Franse Rijk, waar hij dacht veilig te zitten. Veilig en in luxe, want onze Louis verbleef in de Veldstraat in het Hotel D'haene-Steenhuyze. Dit hotel is nu een museum en het bevindt zich naast de C&A.

Louis was nogal corpulent, zat vaak voor het venster, verorberde hopen oesters en dronk daarbij de nodige champagne. Door zijn zwaarlijvigheid zat hij dan ook vaak te transpireren. In Gent noemde men hem algauw in plaats van Lowie dix-huit, 'Lowie die zweet'.

Er was daar toen nog ander 'schoon volk' in Gent, want in die zelfde periode zat daar de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Quincie Adams te wachten op de Engelsen, om zijn 'Treaty of Ghent' af te sluiten. John Quincy Adams werd later de 6de president van de Verenigde Staten, maar dat geheel terzijde.

Toen Napoleon dichterbij kwam, sloeg de schrik om het hart van onze Lowie en al snel vroeg hij aan de andere 'geallieerden' om hulp. Via de Amerikaanse ambassadeur beloofde de Tsaar van Rusland Lowie een leger van Kozakken. Uiteindelijk bleken het er maar een paar honderd te zijn en toen ze in Gent aankwamen werden ze in de buurt van Ledeberg ondergebracht. Vandaar dat die wijk nu 'Moscou' noemt. Met tram 4 kan je nog altijd van het Sint-Pietersstation naar Moscou rijden.

Nog vóór Napoleon uiteindelijk in Waterloo verslagen werd, vluchtten de Kozakken naar het noorden van het Meetjesland om vandaar via de Braakman en de havens van Boekhoute, Philippine en Hoek naar veiliger oorden te vertrekken. De weersomstandigheden zaten hen echter tegen en noodgedwongen moesten ze hun verblijf daar in het Meetjesland rekken.

Erg gastvrij werden ze daar niet ontvangen zodat ze voor voedsel grotendeels op zichzelf aangewezen waren. Gelukkig zat er in de Braakman veel vis en zeker haring was in overvloed aanwezig. Het moet rond de tijd geweest zijn dat de boeren hun patatten van het land haalden. Iedereen weet, en het is vandaag de dag nog altijd een gewoonte, dat de resterende aardappelen gratis van het veld mogen geraapt worden, wat dan nog overblijft zijn de allerkleinste patatjes, de krielpatatjes, iets waar niemand toen in geïnteresseerd was behalve die hongerige Kozakken natuurlijk. Dus, in open lucht maakten ze vuur en gooiden die kleine aardappeltjes erin om ze daarna met verse haring te verorberen.buy rolex replica, cheap rolex replica

En daarom noemden men de krielpatatjes die in een open vuur gegaard zijn 'kazakken'!

Dit moet onze voorouders opgevallen zijn, want ook in mijn jeugd stond vaak, meestal op zaterdag, 'kaazakken mee haareenk' op het menu.                                   Godfried Stokman

Heb je als lezer een heemkundig item dat je verduidelijkt of uitgelegd wil zien? Stuur het naar De Orde van de Smoutpot, Ledestraat 38, e-mail: ordevandesmoutpot@oosteeklo.be.

 

 

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2012-06-07

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -